Phd

5 ting du skal overveje inden du går igang med en PhD

En lave en PhD er et meget anderledes job end at være ude i industrien. I en virksomhed skal du skabe værdi for virksomheden og helst noget værdi som kan realiseres forholdsvis hurtigt. Som PhD er dit job at skabe viden for samfundet (læs => videnskab). En PhD er tidsbegrænset til 3 år, men der er man til gengæld også ret bundet på det projekt man startede op. Det er derfor vigtigt at overveje om det er det rigtige for en, så man ved hvad der venter en når hverdagen som PhD studerende finder ind.

1. Har du et projekt du brænder for?
Som PhD studerende skal du beskæftige dig i tre år med det samme projekt, så det er vigtigt at man synes det er spændende. Alt efter om man er helt nede i grundforskning eller arbejder med et mere anvendt området er det forskellige ting der tænder en. Men ligemeget hvad skal man synes at de spørgsmål, som man håber på at ens PhD vil besvare, er interessante spørgsmål som samfundet har glæde af bliver besvaret. Samtidig skal du også huske at du de næste tre år gentagende gange vil blive spurgt hvad din PhD handler om. Både af kollegaer som vil have nemt ved at forstå det, men også familie og venner. Så det er bestemt godt givet ud at overveje hvorfor du mener din PhD gavner samfundet og at det job du udfører er vigtigt. Selvom ens projekt ofte er ekstremt smalt og værdien kan ligge langt ude i fremtiden, er det vigtigt at zoome ud kigge på det store billede.

2. Har du også lyst til at skrive din viden ned?
Noget af det sjoveste ved at lave PhD er at man har mulighed for at tænke ud af boksen og prøve sine nye og anderledes idéer af. Forskningen skaber dog først værdi når du får det skrevet ned så andre kan læse dine resultater og bygge videre på dem. Som PhD vil du også i sidste ende blive målt på hvor mange videnskabelige artikler du har lavet. Det betyder at du skal få skrevet de ting du har lavet ned. Det er enormt tidskrævende og de fleste vil nok også mene temmelig kedeligt. Når du så har skrevet det ned, er der en lang process med at forbedre det så kvaliteten er høj nok til at blive udgivet. Det er derfor vigtigt at man er klar på at det er en vigtig del af at lave en PhD er at skrive og læse korrektur igen og igen.

Gode PhD studerende fejler ikke af mangel på idéer, men fordi de ikke skriver dem ned. — Andre Bardow

3. Kan du lide at være selvkørende?
I sidste ender ligger ansvaret for om din PhD lykkes på dine skuldre. En vejleder er i ordets betydning kun en vejleder som kan hjælpe dig i den rigtige retning. Din vejleder vil ikke altid være til rådighed og du vil ofte være nødt til at træffe valg selv som du først senere vil finde ud af om var en god idé. Fordi du sidder med dit projekt hver eneste dag vil du ofte være den med mest viden omkring det, hvilket kan godt det svært at sparre med andre.  Det er derfor vigtigt at man kan køre selv og er god til at motivere sig selv da mulighederne for at lave overspringshandlinger er uendelige (f.eks. skrive blogindlæg 😉 ).

4. Trives du som akademiker?

Dagligdagen som PhD studerende kan godt være forholdsvis ensformig. Der er hovedsageligt to ting dine dage vil gå med. Skabe viden ved at lave teorier, forsøg og lignende. Formidle viden ved at skrive artikler, præsentationer og lignende. Alt efter hvilken ordning man er på kan der også være undervisningspligt og lignende, men der er ikke meget der bryder det mønster. Du vil også generelt omgås mennesker der ligner dig selv meget i og med at man er fælles om en interesse for et felt. I industrien vil man ofte møde folk med mere forskellige personlighedstyper og baggrunde.

5. Har du tålmodighed?

En PhD går aldrig som planlagt og man vil ofte opleve at bruge en masse tid på ting som ikke fører til noget som helst. Det kræver derfor en stor mængde tålmodighed og vedholdenhed at blive ved indtil man får nogle resultater som er værd at skrive ned. Men hvis man kendte resultaterne af arbejdet på forhånd ville det ikke være forskning.

Held og lykke!

PhD Comic

No comments yet.

Skriv et svar

Powered by WordPress. Designed by WooThemes