thinking - thumb

Hvordan finder man et godt emne til specialet

Specialet er afslutningen på 5 års studier. Samtidig er det også det første større projekt for mange studerende, hvilke giver nogle udfordringer. Få dage efter jeg havde afleveret mit speciale holdt jeg et kort foredrag omkring hvilke erfaringer jeg havde gjort mig for 200 kandidatstuderende der skulle til at skrive speciale. Udover at jeg har skrevet et speciale har jeg også lavet en del mindre specialprojekter i løbet af min studietid hvilket har givet mig nogle erfaringer omkring hvad der virker som jeg vil dele her.

Det gode projekt

At finde et godt og spændende projekt kan godt være lidt en kamp i sig selv. Det vigtigste er klart at finde et emne der interesserer en, så start med at finde ud af hvad du interesserer dig for. Både set fra et akademisk synspunkt med hvilke kurser og metoder du godt kunne lide, men også omkring hvilke projekter og problemstillinger du godt kan lide at arbejde med. Når alting ser surt ud er det godt at kunne holde fokus på at man selv glæder sig til at finde ud af hvad ens konklusioner bliver.

Hvis du har nogle emner du allerede i løbet af dit studie har beskæftiget dig meget med er det klart en fordel at trække på den viden i dit speciale. I begyndelsen af et speciale kan det være meget langsommeligt at forstå problemstillingen, skaffe data og finde relevante artikler. Det vil derfor være en genvej hvis du allerede ved hvor du skal starte og du kan derfor komme langt hurtigere igang med selve kernen i dit projekt. Jeg lavede selv mit speciale som en fortsættelse af et tidligere projekt. Det gjorde også at jeg til specialeforsvaret var enormt meget inde i alle aspekter af problemstillingen og derfor havde meget nemt ved at argumentere for de forskellige valg jeg havde truffet.

Hvis du ikke er så meget indeni problemstillingen på forehånd så undersøg hvor meget “rugbrødsarbejde” der vil være det. Hvis der for eksempel ikke findes noget ordentligt data kan du hurtig bruge rigtig lang tid på at indsamle det hvilket gør at du har mindre tid til at behandle og arbejde med det, som i høj grad er det du bliver målt på i sidste ende. På samme måde hvis problemet er meget udefineret kan der også gå meget tid med at finde ud af præcis hvad det er du skal løse.

Derfor

  • Find ud af hvad du interesserer dig for
  • Udnyt de felter du allerede har stor specialviden indenfor
  • Sørg for at undgå “rugbrødsarbejde”.

Den gode vejleder

Inden du snakker med en potentiel kommende vejleder så sørg for at sætte dig lidt ind i hvad de laver. Hvis de har lavet nogle bestemte projekter indenfor noget der interesserer dig så vær klar på at spørge ind til det, selvom de ikke selv nævner det. Jeg har selv oplevet at en professor kom i tanke om et godt projekt efter vi havde spurgt lidt ind til en virksomhed vi vidste han samarbejdede med.

Husk også at der ikke er noget galt i at spille på flere heste og snakke med flere professorer. Husk dog at have et klart formål hver gang du vælger at kontakte en ny, og skriv en høflig mail hvis du vælger et andet projekt så de ikke føler at de har spildt tiden på dig.

Det er klart en fordel at finde en hvor du kan mærke at de brænder for dit projekt og har lyst til at bruge tid på det, hvilket de ofte gør hvis det ligger tæt op af deres eget forskningsområde. Min egen vejleder sendte mig ofte artikler eller gode idéer han lige fik søndag aften, det var klart med til at løfte på motivationen. Husk også at jo mere drive og jo støre ambitioner du viser fra starten jo mere motivation giver det også dem.

Derfor

  • Snak med flere professorer og mød altid op forberedt med en idé om hvorfor de gerne vil snakke med vedkommende.
  • Vær ikke bange for at klart at fortælle hvad du gerne vil og hvilken retning du gerne ser på projektet.
  • Find en der er motiveret for dit projekt

En fed ting er at skrive dit projekt sammen med en virksomhed. Som jeg også har skrevet et indlæg om.

Afslutningsvis

Det er vigtigt at bruge noget tid på både at finde et projekt der interesserer en, en vejleder man er tryg ved og et projekt med kød på. Jeg har studiekammerater som har været nødt til at starte forfra med et nyt projekt pga. en af de tre ting ikke har fungeret. Den tid man bruger er derfor rigtig godt givet ud fordi jo mere spændende og glad man er for det specialeemne man har jo gladere vil man være det næste halve år!

God jagt!

No comments yet.

Skriv et svar

Powered by WordPress. Designed by WooThemes